Udruga 3. zmaj

Konvencija fantastike Rikon

Rikon 2014. najava

Rikon je konvencija fantastike koja se u Rijeci održava od 1997. godine u prvoj polovici listopada. Cilj konvencije je promoviranje fantastike u književnosti, filmskoj i likovnoj umjetnosti te upoznavanje i edukacija korisnika o temama vezanim ili bliskim poljima znanstvene fantastike, fantasyja, horora i najnovijih dostignuća u znanosti.

Program konvencije se sastoji od predavanja iz raznih znanstvenih područja i popularne kulture, okruglih stolova, prezentacija knjiga i časopisa, literarnih i umjetničkih radionica, projekcija amaterskih filmova kao i igraonica strateških i društvenih igara.

Posjetitelji su uglavnom mladi do 30 godina, a njihov broj se kreće oko 500. To su većinom studenti i organizacije mladih iz Hrvatske, Slovenije i Srbije od kojih dio sudjeluje u realizaciji samog programa.

Manifestacijom Rikon se objedinjuju kulturni, zabavni i znanstveni sadržaji te potiče mlade na konstruktivno druženje. Sadržajem konvencija promiče literarnu, filmsku, glazbenu i likovnu umjetnost te na atraktivan i publici pristupačan način predstavlja znanost i znanstvena dostignuća. Prezentiraju ih stručnjaci ali i amateri - entuzijasti.

Povijest

Rikon je prvi put održan u listopadu 1997. godine u zgradi Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a organizirala ga je udruga Aurora. Na fakultetu se redovito održavao do 2002. kada zbog adaptacije zgrade Rikon seli u Dom Željezničara. U Centar za radno-proizvodne aktivnosti u Ulici Stane Vončine seli se 2003. godine kada je po posljednji put Rikon organizirala nekadašnja udruga Aurora. Radi prostornih i organizacijskih problema, Rikon nije održan 2004. godine.

Od 2005. godine, nova Udruga ljubitelja fantastike 3. zmaj preuzima organizaciju Rikona.

Mjesec fantastike

Mjesec fantastike

Prati nas

Vrijedni projekti

Pogurajmo bibliobus

Rijeka grad kandidad EPK 2020

Prijatelji

Više...

Design Nela Dunato Art & Design

Udruga 3. zmaj
Tihovac 13, Rijeka
OIB: 13231862730
udruga@3zmaj.hr

© 2005 - 2012 Udruga 3. zmaj, sva prava pridržana