Udruga 3. zmaj

Konvencija fantastike Rikon

Rikon je konvencija fantastike koja se u Rijeci održava od 1997. godine u prvoj polovici listopada. Cilj konvencije je promoviranje fantastike u književnosti, filmskoj i likovnoj umjetnosti te upoznavanje i edukacija korisnika o temama vezanim ili bliskim poljima znanstvene fantastike, fantasyja, horora i najnovijih dostignuća u znanosti.

Program konvencije se sastoji od predavanja iz raznih znanstvenih područja i popularne kulture, okruglih stolova, prezentacija knjiga i časopisa, literarnih i umjetničkih radionica, projekcija amaterskih filmova kao i igraonica strateških i društvenih igara.

Rikon 2013.

Rikon 2013.

Posjetitelji su uglavnom mladi do 30 godina, a njihov broj se kreće oko 400. To su većinom studenti i organizacije mladih iz Hrvatske, Slovenije i Srbije od kojih dio sudjeluje u realizaciji samog programa.

Manifestacijom Rikon se objedinjuju kulturni, zabavni i znanstveni sadržaji te potiče mlade na konstruktivno druženje. Sadržajem konvencija promiče literarnu, filmsku, glazbenu i likovnu umjetnost te na atraktivan i publici pristupačan način predstavlja znanost i znanstvena dostignuća. Prezentiraju ih stručnjaci ali i amateri - entuzijasti.

Povijest

Rikon je prvi put održan u listopadu 1997. godine u zgradi Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a organizirala ga je udruga Aurora. Na fakultetu se redovito održavao do 2002. kada zbog adaptacije zgrade Rikon seli u Dom Željezničara. U Centar za radno-proizvodne aktivnosti u Ulici Stane Vončine seli se 2003. godine kada je po posljednji put Rikon organizirala nekadašnja udruga Aurora. Radi prostornih i organizacijskih problema, Rikon nije održan 2004. godine.

Od 2005. godine, nova Udruga ljubitelja fantastike 3. zmaj preuzima organizaciju Rikona.

Rikon 2013

Rikon 2013

Prijatelji

Više...

Design Nela Dunato Art & Design

Udruga 3. zmaj
Tihovac 13, Rijeka
OIB: 13231862730
udruga@3zmaj.hr

© 2005 - 2012 Udruga 3. zmaj, sva prava pridržana